Szaján - Vajdaság

Kurucvilág-találkozók - Erdély, Partium, Vajdaság, Délvidék, Felvidék, Bulgária, Törökország és Magyarország

Fontosnak tartjuk Délvidéken is népszerűsíteni a Rákóczi-kultuszt, hogy az ott élő magyar honfitársaink is minél nagyobb számban magukénak érezzék II. Rákóczi Ferenc szellemi örökségét.

Kálmány Lajos (1852-1919), Temesközre kiterjedő gyűjtéséből ránk maradt egy hagyomány, amely szerint Rákóczi jellegzetes és misztikus erővel bíró kardját 1848-ban egy honvéd a délvidéki harcok során megtalálta Szaján - Becse környékén. A fejedelem csodás erejű egykori fegyvere levágja az ellenséget és védelmezi a magyar hazát, így tartja a nép emlékezete.

A monda alapján összekapcsolva a két szabadságharcunkat, szervezzük meg szajáni megemlékezésünket. Így Rákóczi és kora mellett az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire is kiterjednek rendezvényünk eseményei.

A program a koronavírusjárvány következtében online formában valósult meg.

Online megemlékezés

A programot a rákóczifalvai Kuruc Hagyományőrző Egyesület és a szajáni Ady Endre Művelődési Egyesület közösen állította össze, mely műsorban korábbi felvételeket is felhasználtak a két szervezet eseményeiből.

Online színpadi program:

Szajáni online program

A szajáni Móra Zenekar a 60-as években: 


Szilvás Józsefné, a Kuruc Hagyományőrző Egyesület tagja szaval:


Összetartozás Dala - Móra Károly Általános Iskola Szaján:


Bácsgyulafalvi Vackor tánccsoport és a citeracsoport előadása Szajánban:


Apró Kristóf és a Fokos zenekar:


Kossuth nóta:


Az 1848/49-es szabadságharc és forradalom eseményei:


Eredeti Rákóczi-nóta, a Felvétel ideje és helye: 1908 körül, Budapest:


Ady Endre Művelődési Egyesület Szaján

Komplex közművelődési szervezet

Az 1948-ban alakult szajáni Ady Endre Művelődési Egyesület, már a megalakulásától kezdve igyekezett összegyűjteni a művelődést kedvelő személyeket, és próbálta építeni, fejleszteni Szaján művelődési életét. Az egyesület drámai csoportja a kezdetektől működik. Sokszor és sikeresen játszottak előadásokat a faluban, vendégszerepeltek a környező településeken és vidéken is, később pedig több községi és körzeti szemlén is részt vettek előadásaikkal.

 

Ünnep Szajánon

Forrás: https://www.magyarszo.rs/hu/3851/vajdasag/193902/%C3%9Cnnep-Szaj%C3%A1non.htm

2018-ban méltón ünnepelték meg az Ady Endre Művelődési Egyesület fennállásának 70. évfordulóját, hiszen sokszínű és színvonalas műsor várta a szajáni Művelődési Otthonba ellátogató vendégeket. E jubiláris műsor alkalmából az egyesületi tagok műsorszámai mellett vendégelőadók is jelen voltak. Jöttek Árpádhalomról, mely település Szaján testvértelepülése, Orciból a Hajdina Kulturális és Szabadidős Egyesület néptánc-csoportja, és Bácsgyulafalváról is érkeztek, akikkel évek óta kialakult az a fajta kapcsolat, hogy jeles ünnepekkor kölcsönösen elmennek egymás rendezvényeire.

– Ha valamilyen rendezvényt szervezünk, szerencsére mindig telt ház van. A fiatalok is segítőkészek, aminek nagyon örülünk. Két tánccsoportunk van, és ők mindig mindenbe bevonhatóak, érdeklődőek, semmit nem éreznek tehernek. Ez manapság nagy kincs, hiszen sokszor nem annyira nyitott a fiatalság, de ez a szajáni közösségre szerencsére nem mondható el, itt mindenki tenni akar. A néptáncon kívül a drámai csoportunk is nagyon erős. Már hat éve mindig ott vagyunk a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján, a Szemlén is. Egyik évben még házigazdái is voltunk, ami szintén azt mutatja, hogy motivált, tenni akaró közösségről beszélünk – mondta Benyócki Sára, az Ady Endre Művelődési Egyesület elnök asszonya.

Hetven év hosszú idő. Kellően hosszú ahhoz, hogy megmutatkozzon egy közösség aktivitása, kooperatív munkája, ami a szajáni közösségen látszik. E kitartó munka gyümölcsét szerették volna ünnepi keretek között még szebbé tenni, remélve a sikeres folytatást.

A rendezvényre a helyi és a vendégelőadókon kívül a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség képviseletében Tápai Róbert elismerő oklevelet nyújtott át az elnök asszonynak az elmúlt évtizedek kemény munkájáért, illetve Tóth Zoltán, a helyi közösség elnöke is kifejezte büszkeségét az egyesület iránt. A dicsérő szavak és ajándékok természetesen a vendég előadóktól sem maradtak el, akik szintén elismerésüket fejezték ki a szajáni kulturális munkába fektetett energiáért.

A színes műsor mellett a vendégek fotókiállítást tekinthettek meg a Művelődési Otthon előterében, amelyen a néptánc-csoportok és a drámacsoport legszebb pillanatait örökítették meg, emellett táborok, aratóünnepek és számos fellépés pillanataival is meg lehetett ismerkedni a képeken keresztül.

                                                           Szerző: Sz.N.

Hozzon létre weboldalt vagy webáruházat a Mozello segítségével.

Gyorsan, egyszerűen, programozás nélkül.

Visszaélés jelentése Bővebb információ